Bejelentés


Angoltanár Budapest Árpád hídn


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Tanítási módszeremről
A kommunikáció célja, hogy megértsük a másikat és megértessük magunkat. Az nem cél, hogy hibátlan és tökéletes legyen. Másfél milliárd ember beszél valamilyen szinten angolul, ebből 1 milliárd számára tanult nyelv az angol. Azaz több-kevesebb hibával beszélnek, és nem feltétlenül veszik észre a te hibáidat. Úgyhogy nyugodtan merd kinyitni a szád!

Az óráimon vannak olyan részek, amikor beszélgetünk - ilyenkor a folytonosság (fluency) a legfontosabb, nem javítok ki minden hibát. Máskor meg, amikor nyelvtanozunk, a pontosság (accuracy) a lényeg. Ilyenkor mindig kijavítom a hibákat. A nyelvtan fontos, de nem a legfontosabb.
Sokan úgy érzik, soha nem fogják tudni használni az igeidőket. Mi a megoldás, ha valami nem megy? Még több input! Hallgasd meg 57-szer a tankönyv CD-jét. Vagy lehet, hogy a jelenlegi könyved CD-je tök unalmas, száraz. Megoldás: szerezz / kérj új CD-ket.
Viszonylag alacsony szinttől a nyelvtant angolul magyarázom, következésképpen angol nyelvű nyelvtankönyvet használok. Új szavakat már kezdő szinten is angolul magyarázok, ha lehet (pet = dog, cat, animal at home). Célom minél jobban kiiktatni a magyar gondolkodást.
Ha új angol szóval találkozol, érdemes egynyelvű (angol-angol) szótárban megnézni. Picit több idő, mint a magyar jelentést megnézni, és eleinte a definícióban is lehet ismeretlen szó. De hidd el, hosszútávon megéri. Ha több szinonímát tudsz egy dologra, akkor nem gáz, ha valamelyik épp nem ugrik be. És a szavak körülírásának készsége is így feljődhet ki idővel.

Miért nem magyarul magyarázok?
Mert amíg kapaszkodsz az anyanyelvedbe, és közben mindent lefordítasz és kielemzel, soha nem is kerülsz közel a magabiztos, rutinos nyelvhasználathoz - ahol nincs mód és idő megállni, és tudatosan összerakni a mondatot.
A nyelv egy készség, hasonlóan az elsősegélyhez például. Azaz éles helyzetben nem hagyatkozhatsz az elemző, tudatos gondolkodásra. Lehet, hogy hirtelen mindent elfelejtesz ... kivéve a százszor begyakorolt rutint.
Soha senki nem szerzett beszédrutint a nyelvtani szabályokból. Nem a megértés a legfontosabb, hanem a mély, stabil rutin. És ezért olyan hasznos, ha órán (szinte) csak angolul beszélünk.

Tananyagok
Jobban szeretem a külföldi kiadók (Longman, Macmillan, Cambridge) könyveit. Emberibbnek, érdekesebbnek tartom őket, mint a magyar szerzők által írt könyveket (duplán igaz ez a nyelvvizsga-felkészítő könyvekre). A magyar kiadású tankönyveken sokkal inkább érzem a régi, magolós, nyelvtanközpontú szemléletet - kivétel persze van.
A jó nyelvkönyv befektetés a jövődbe. Érdemes rászánni legalább 10 ezer forintot, és a tankönyv mellé beszerezni egy jó nyelvtankönyvet és egy szókincsfejlesztő könyvet (lásd "In Use" könyvek alább). Plusz néhány "kis könyvet", ami érdekel (lehetőleg CD-vel). Ha nem tudod megoldani a 10 ezer forintot, komolytalan a hozzáállásod.

Nekem a következő tankönyvek jöttek be:
face2face (általános nyelv, emberközeli és bevonja a tanulót)
http://www.cambridge.org/elt/face2face/about/default.htm
Market Leader (üzleti nyelv, marketing irányultságú) www.market-leader.net
In Company (üzleti nyelv, kommunikáció irányultságú) http://www.businessenglishonline.net/InCompany/course.htm

Kiegészítő anyagok:
Cambridge "In Use" könyvek (Vocabulary in Use, Grammar in Use stb.) http://www.cambridge.org/elt/catalogue/catalogue.asp?cid=43

Szótár:
Longman Online Dictionary http://www.ldoceonline.com/

"Kis könyvek":
Penguin Readers (modern, klasszikus, egyéb) http://www.penguinreaders.com
Macmillan Readers (klasszikus, modern) http://www.macmillanenglish.com/readers/teachersite/index.html
National Geographic (természettudomány) http://elt.heinle.com/ng/emea/en_uk/index.html

Javaslom a Kölcsey utcai Libra könyvesboltot – ez a város legjobb nyelvkönyvboltja. (http://nyelvkonyvbolt.hu) A nagy áruházakban (Alexandra, Libri) tapasztalatom szerint nincs akkora választék, és ne is számíts tanácsra ... és persze legalább 10%-kal drágábbak.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!